Úvod » Víno » Podľa výrobcu » Slobodné vinárs.
SLOBODNÉ VINÁRSTVO Slobodné vinárstvo je meno vína z Majera Zemianske Sady. Majer Zemianske Sady je nezávislý rodinný podnik. Od roku 1912 hospodárime na pôde v Zemianskych Sadoch pri Hlohovci. Po násilnom prerušení rodinnej tradície, riadi v súčasnosti Majer Zemianske Sady spoločne štvrtá a piata generácia. V medzivojnovom období sa naše vína predávali pod obchodnou značkou K trom boxerom a boli obľúbené aj v pražských umeleckých kruhoch. Vinárske dedičstvo sme začali obnovovať v roku 1997. Rodičia revitalizovali vinohrady a v roku 2010 sme vyrobili prvé víno v pôvodnej pivnici pod značkou Slobodné vinárstvo. Víno vnímame ako živý organizmus. Pri výrobe kladieme dôraz na remeselnú precíznosť, na pochopenie prírodných procesov. Nesnažíme sa ich meniť. Všetky naše vína kvasia prirodzene, vlastnými kvasinkami. Nepridávame do nich žiadne enologické prípravky, ktoré takzvane “krášlia” ich vôňu a chuť. Od začiatku sa venujeme aj výrobe oranžových vín - vín z bielych odrôd, ktoré fermenutú na šupkách. Kvasenie na šupkách nás prirodzene priviedlo ku gruzínskym Kvevri - ručne robeným hlineným amforám, ktoré sme na jeseň 2014 zakopali na Majeri.
2017, víno oranžové, suché, 0.75l
2017, víno biele, suché, 0.75l
2016, víno červené, suché, 0.75l
2018, víno oranžové, naturálne perlivé, 0.75l
2019, víno ružové, suché, 0.75l
2017, víno oranžové, suché, 0.75l
2019, víno biele, suché, 1 liter
Dva vinohradnicke hony. Stavny haj a Lopata. Nachadzaju sa v Hlohoveckom vinohradnickom rajone, ktoreho vinohradnicka a vinarska tradicia pamata taku slavnu historiu ako maloktora oblast na Slovensku . V predvojnovom obdobi tu posobil Ferdinand Fussmann, v tom case najvacsi producent vina na Slovensku, ktoreho vina boli chranene ochrannou znamkou prazskych hostinskych. Nase dva hony sa nachadzaju medzi Seredou a Hlohovcom, nedaleko rozsiahlych vodnych ploch Vahu na otvorenom kopci, kde maju dostatok vetra, ktory je velmi uzitocny v boji proti hubovym chorobam. Vinohrady sa nachadzaju prevazne na vapenatych podach a su pestovane na vysokom vedeni. Tato kombinacia im zabezpecuje dobru strukturu pody a dostatok kyselin aj v rokoch, kedy s dozrievajucim hroznom kyseliny prudko klesaju. Vacsina nasich vinohradov bola restrukturalizovana (novovysadena) nasim otcom v priebehu poslednych 10 rokov. Odrody, ktore sa za komunistov pestovali hlavne na kvantitu, nahradil takymi, ktorym sa v nasej "studenej" klime dari a dokazu priniest krasne odrodove vina. Rulandske sede (Pinot Gris), Rizling rynsky, Sauvignon, Tramin cerveny, Veltlinske zelene a slovensky novoslachtenec Devin. Z cervenych odrod matrona nasich kopcov Frankovka modra, bujny Cabernet Sauvignon a divoky Alibernet. Spolu 17 hektárov obhospodarujeme v Integrovanej produkcii. Systéme, v ktorom je dovolene pouzivat minimum synteticky vyrobenych pesticidov a chemickych stimulatorov. Medzi riadkami vinnej revy rastie zelen - prirodzený samonalet alebo specialna zelená zmes. Zmysel je vytvoriť vo vinohrade prostredie prirodzene pre zivot fauny a flory, ktora sem patri a pre ktoru je samozrejmy vyskyt zivocichov, ktore sa zivia skodcami a parazitmi. V našom vinohrade žije opäť Typhlodromus pyri, dravy roztoc, ktoreho prirodzená naprogramovana funkcia je udrziavanie populacie fytofagnych roztocov ( pre vinohrad skodlivych) na neskodnej hranici. Do času, keď ešte bola ekologická rovnováha všade v prírode, boli dravé roztoče i vo vinohradoch. Nárastom chemizácie boli vyhubené natoľko, že dnes vo vinohrade s tzv. konvenčnou ochranou (brutálna chemická ochrana) tieto dravé - pre vinohradníka užitočné roztoče, už takmer nenachádzame. Introdukcia t.j. nasadzovanie vyselektovaného kmeňa dravého roztoča Typhlodromus pyri je možné iba v podmienkach Ekologickej a Integrovanej ochrany, kde sa nepoužívajú vysoko toxické prípravky ktoré likvidujú užitočné organizmy(!) Nase vinohrady su jedinym zdrojom nasho vina. Prirodzenost s ktorou pristupujeme k vinnej reve, pokracuje aj na jej ceste pivnicou.
Prezrite si tiež obľúbené kategórie